info@wildmoonyoga.nl

21 okt 2021

/
Posted By

De ademhaling

Hoe vaak hoor je in een yogales de termen ademhaling en prana(yama) voorkomen? Yoga draait veelal om de ademhaling, dus vandaar dat je dit veel hoort. Maar waarom is ademhaling zo belangrijk? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen. Geen zweverige teksten, maar gewoon helder en duidelijk uitgelegd. Benieuwd? Lees hieronder meer!

Prana

Prana of pranayama is de beheersing van de levensenergie. De levensenergie is in dit geval je ademhaling. De ademhaling wordt in de yoga levensenergie genoemd, omdat de ademhaling ervoor zorgt dat je nieuwe energie in je lichaam pompt. Met elke inademing breng je nieuwe energie in je lichaam en met elke uitademing voer je de negativiteit, de afvalstoffen en alles wat je niet nodig hebt af. 

“let go of the things that no longer serve you”

Leuk, maar wat heb ik hier aan?

Zeker nu je veel vaker hoort over longziekten is een goede ademhaling van belang. Maar ademen doen we toch allemaal? Klopt, maar vaak niet goed. Hoe vaak zit jij gebogen over je bureau te werken? Daarmee duw je de longen in waardoor je niet optimaal kunt ademhalen. Hoe vaak haal je diep adem als je lekker in het bos loopt of over het strand? Daarmee adem je namelijk schone lucht in. Wat kan zorgen voor een heldere geest en meer zuurstof naar de hersenen. Maar het zorgt niet alleen voor een heldere geest en meer zuurstof, het zorgt ook voor meer body awareness. Je wordt je meer bewust van jouw lichaam. Hoe vaak let jij op een dag op de kleine veranderingen in je ademhaling? Merk jij op dat wanneer je gestrest bent, je sneller gaat ademen en vaak hoog in de borst? Dit zijn natuurlijke reacties van je lichaam om je alert te maken. Maar we leven in zo’n drukke wereld dat we dit vaak helemaal niet opmerken en gewoon doorgaan. Tot ons lichaam zegt: stop, tot hier en niet verder! We zijn zo gewend om snel en oppervlakkig te ademen dat we niet onze volledige longcapaciteit benutten. Met yoga leer je hoe je met verschillende technieken dit wel kunt doen. Pranayama oefeningen. 

Tips en tricks

Ook zonder naar een yogaschool te gaan kun je thuis aan de slag met je ademhaling. Merk je dat je veel gestrest bent of dat je vaak kort en oppervlakkig ademhaalt? Wil je hierin verandering brengen, maar weet je niet hoe? Ik heb hieronder een aantal tips en tricks voor je. Zelf heb ik namelijk veel ademwerk gedaan voor ik yogadocent werd. Van kinds af aan heb ik bronchitis, wat later ontwikkelde in een lichte vorm van astma. In mijn tienerjaren heb ik geworsteld met een fobie voor overgeven. Wat resulteerde in paniekaanvallen en hyperventileren. Dit alles staat dus in verband met de longen en ademhaling. Als ik verkouden ben, merk ik meteen dat ik moeite krijg met ademhalen en vooral diep ademhalen. Door middel van veel leeswerk, yoga en coaching heb ik hulp gekregen en dat ga ik hieronder met je delen. 

Ben je mega gestrest door al het werk dat je nog hebt liggen, die ene deadline die vandaag af moet zijn? Merk je dat je sneller begint te ademen, je opgejaagd voelt en je je overweldigend voelt? Ga dan even ergens rustig zitten. Dit kan op de bank of op bed. In een stoel. Zolang je je rug maar recht kunt houden. Leg een hand op je buik en de andere op je borst. Observeer je ademhaling en ga na waar deze is. Hoog in de borst, snel? Verander er nog niks aan, maar wordt je allereerst bewust hiervan. Kijk dan na een minuutje of je de ademhaling naar de buik kunt brengen. Dus met de inademing wordt de buik bol. Zo bol mogelijk. “Like the belly of the Buddha”, zei mijn yogadocent ooit. En die uitspraak is mij altijd bijgebleven. Met elke uitademing wordt de buik plat. Trek je navel denkbeeldig naar je ruggengraat. Dit is even oefenen, maar geloof me: deze manier van ademhalen werkt echt om weer rustig te worden. 

“The belly is full, like the belly of the Buddha”

Wat nog een fijne techniek is om rustiger te worden is de uitademing te verlengen. Je ademt in voor 4 tellen. Zet de adem vast voor 4 tellen en ademt uit in 6 tellen. Als je het fijn vind kun je aan het einde de adem weer vast zetten voor 4 tellen. Naarmate je deze oefening vaker doet, kun je spelen met de telling. Je kunt bijvoorbeeld inademen in 6 tellen, adem vast voor 4 tellen, uitademen in 8 tellen en de adem vast zetten voor 4 tellen. Zorg er wel voor dat je niet in ademnood komt. Merk je dat je het niet red? Keer dan terug naar je eigen, natuurlijke ademhaling. 

Tot slot..

Door alle blokkades in mijn longgebied was mijn ademhaling lang oppervlakkig en niet volledig benut. Ik merk nu dat ik veel minder stress heb en dat ik het gevoel heb dat ik meer ruimte heb om adem te halen. Ik hoop met dit artikel jou te kunnen stimuleren om ook jouw volledige longcapaciteit te benutten en ‘echt’ adem te kunnen halen. Weg met de stress en keep on breathing!

Namasté